Popularni postovi

HLJEB S KVASCEM


Danas malo ko pravi domaći hljeb.Pekara na sve strane samo da biraš.Čak mislim i da je mnogo isplatnije da se kupuje već da se kuha zbog utroška struje i svih ostalih namirnica.Pogotovo što današnje žene štede ruke i nokte....Ima i onih koje i ne znaju da naprave tijesto za hljeb a neče ni da se nauče.Sve je to izgubilo na značaju onih starinskih običaja kad su žene htjele ili ne, morale da prave kvasac da bi bujao da bi mogle da kuhaju hljeb s kvascem kojeg nikad nije nestajalo u posudi.To se nekako poredilo s blagostanjem kuće i napretkom.Ako bi se desilo da nestane kvasca stari ljudi su mislili da je ta domaćica velika raspikuća ,neprijatelj svoga doma ili toliko lijena i nesposobna da ne može ni to da sačuva a kako bi sačuvala svoj dom.Sad kad se to više ne koristi trebalo bi bar svake sedmice da domaćica kuće skuha bilo šta sa kvascem,hljeb,štrudle,kiflice ili bilo šta drugo što je dizano tijesto.Ima još nešto što znači da kuća ide u napredak da domaćica koja je udata mora da na ruci kojom zakuhaje tijesto ima burmu i u ušima mindjuše,to je kažu neki dokaz da si vezana za tu porodicu i njen uspjeh.Pa ko hoće nek vjeruje da je tako ko neće i ne mora.Ja ipak mislim da stari ljudi su bili mnogo mudriji od nas zašto ih ne poslušati kad nas ništa ne košta. 


tag:domaćica,pekara ,domaći hljeb,burmu,

1 comment: