Popularni postovi

Čini i čaranje ,baranje

Bajanje i čaranje u narodu.U jednom selu  neke žene su znale kako da privuku i da dovedu do sebe nekog određenog momka pa i oženjenog čovjeka ili da naprave nešto što nije prirodno ali to je uvijek neka nevolja drugome.to su radile čaranjem  i baranjem te bacanjem čini da određene osobe.
Tako da u njihovoj okolini kada se neko povrijedi ili je bolestan misli se odmah da su te osobe napravile to zlo.Noću su viđane ženske osobe koje su se motale oko tuđih ognjišta i kuća.

Vjeruje se da su više znale žene koje su došle u ove krajeve iz Istočne Bosne(udale se ili doselile sa porodicom).Radile su to nekim čarolijama,riječima i predmetima.
Kažu da su kod jedne žene vidjeli živu žabu koja je služila za čaroliju.To bi radile samo da bi dokazale onim drugim ženama da su sposobne za mnogo toga i da se nije šaliti sa njima.Vjeruje se da su neke žene sa šireg područja bivše Jugoslavije i Balkana ove čini znale napraviti.To su većinom starije žene  koje su naslijedile te čini od svoje majke ili neke rođake to se prenosilo sa koljena na koljeno.Na ovu temu se izbjegava razgovarati iako bi mnogi imali mnogo toga reći.Hvala Bogu pa takve čini izumiru.

tags:čini,čaranje,bajalice,

No comments: