Popularni postovi

U šta se sve vjerovalo nekada

Bajanje baba vračara:U prijašnje vrijeme  babe vračare morale su se dovijati na razne načine da pogode spol djeteta. Kada ptica dođe na prozor ženi koja treba roditi i cvrkuće, rodit će kćer, a ako pjeva rodit će sina. Isto tako ako joj je trbuh šiljast, bit će sin, a ako je okrugao bit će kći. 
Ako trudnoj ženi baciš maramu i ona je uhvati dlanom okrenutim nadolje, bit će sin, a dlanom nagore bit će kći.Vračare se međusobno ne vole i primjetna je zavidnost i konkurentnost.Svaka od njih ljubomorno čuva svoje znanje kao zmija noge što im opet daje jednu dozu misterioznosti i sugestivnosti.
Dešava se da jedna vračara mora drugoj otklanjati zlo ili čak njene magije koje je radila za svoju familiju.Tu se na neki način pokaže i sama solidarnost između njih koja je , inače, vrlo rijetka.Od vračara se jako strahovalo pošto se znalo da one odlaze sredinom noći na groblja kako bi sa njih slale svoje sihire po selu.Ko je znao i umio branio se dok su drugi bili gotovi.


-Kada trudna žena osjeti neki miris i poželi pojesti tu hranu pa se uhvati za koji dio tijela, tu će se djetetu pojaviti znak sličan hrani, npr. dinja, pršut, trešnja i sl. Nekada se u to tako snažno vjerovalo da je dolazilo i do abortusa ako se nije mogla ispuniti želja.


-Ako na blagdan sv. Ivana ujutro žena sretne nekoga muškarca, njegovim imenom zvat će se njezin budući muž. Ako ona želi znati koje će zanimanje
imati njezin budući odabranik mora uzeti komad olova, baciti ga na vatru, otopljenog spustiti u vodu i dobit će razne oblike: čovjek koji sjedi znači činovnika, oblik broda znači pomorac, itd.



-Kada te ubode osa ili pčela trljaj dobro to mjesto s tri različite trave, cvijećem ili crvenom krpom pa će ti odmah proći.


-Štucavica se javlja kad te netko spominje. Zato treba popiti tri gutljaja vode, zatvoriti nos i pomisliti na određenu osobu pa će štucavica proći.

tags:narodno vjerovanje,gatke,trudnica,narodno,

No comments: