Popularni postovi

Narodno vjerovanje-strava,zapisi,hamajlije

Strava:Mnogi su se od nas od zbog nekoga ili nečega živi ispripadali(imali stres),i nikom ništa.U Americi se za to ide doktoru ili psiholgu,a u ono vrijeme ,naše staro ,se išlo na stravu.Gotovo u svakom selu ima neko ko saljeva  ili zavaruje stravu.
I to pomoću olova ili stravne trave.I danas se može naći osobe koje to rade.Rastope olovo te sipaju u posudu s vodom,tada se olovo stvrdne i pokaže se neka figura.Tada se sazna od čega se osoba prepala.Oni koji saljevaju strave znaju bolje to objasniti i ono što govore je tajna.Uglavnom mnogima je bilo bolje poslije tog tretmana.
Zapisi:Nekada su zapise pisali  svešenici i hodže.Zapise najviše traže nerotkinje,neke osobe zbog ljubavi izgubljene ,bolesnici ,kada je stoka bolesna, kao i druge nevolje koje prate ljude.Zatim su neki držali knjige, u kojima su pisani zapisi ili hamajlije , pod jastukom bolesnika kako bi on što prije ozdravio ili  bio pio vodu u kojoj je bio zapis.Ovo je prikaz jednog originalnog zapisa koji je jedan šeh napravio svom dragom komšiji ,iako je star zapis se još čuva kao porodično nasljedstvo.
Gatanje:To se radilo vrlo često.Mnogi su željeli da znaju svoju sudbinu,budućnost,da se sazna ko je ukrao nešto,da li će uspjeti u nekom poslu,da li će neko ozdraviti i td.Najviše se gatalo ugljevljem,kartama,olovom,travom,gledanjem u dlan,grahom.
Neke su Muslimanke gledale i u tespih.
Sve ovo se dešava u nekim mjestima i danas,kao što je strava,otvaranje zvijezde,gledanje u grah,tespih,u šoljicu od kafe i td.


tag:zapisi,strava,hamajlije,

No comments: